Ласкаво просимо на свято творчості!

На базі Мукачівського НВК № 6 відбулася нарада за участі ректора МАЛіЖ Василя Тарчинця і президента Міжнародного фестивалю "Рекітське сузір'я" Андрія Шекети

ДИВИТИСЯ ВІДЕОРЕПОРТАЖ

«Рекітське сузір'я – 2020», або Перший в історії
Дистанційний Міжнародний фестиваль юних талантів

17 fest 1

Цього року світ, неначе гігантська хвиля цунамі, накрила пандемія нового мутантного штаму коронавірусу. Лікарні враз виявилися переповненими, кордони – «наглухо» зачиненими, а люди – ізольованими у квартирах та будинках. Проведення фестивалю в таких умовах виявилося під загрозою – адже про переміщення колективів у межах країни (а тим паче між державами) не могло бути й мови! У зв'язку з цим керівниками МАЛіЖу було проведено онлайн-нараду, на якій ухвалено рішення: «Фестивалю – бути!». Щоправда, вперше в історії МАЛіЖу провести його доведеться дистанційно. Це означало, що конкурсанти не зустрінуться у мальовничому Міжгір'ї, не зможуть насолодитися мальовничими карпатськими пейзажами, відвідати захоплюючі майстер-класи… Проте іншого виходу не було.

Для забезпечення проведення фестивалю довелося активно залучити інформаційні технології. Зокрема модератор сайту МАЛіЖу Бурдун Беата Павлівна створила окремий обліковий запис із власною електронною поштою та хмарним сховищем, в якому розмістилася база даних робіт конкурсантів в усіх номінаціях та вікових категоріях з турнірними таблицями. Також було організовано Відділ модерації та реєстрації, що складався з двох осіб, в обов'язки яких входило: прийом робіт учасників та адміністрування вищезгаданої бази. Ректор МАЛіЖу Василь Федорович Тарчинець розробив «Положення про Міжнародний дистанційний фестиваль», в якому було викладено вимоги щодо оформлення та подання заявок і творів для участі у фестивалі, порядок їхньої реєстрації та критерії оцінювання для кожної номінації. Даний документ розмістили на офіційному сайті нашої організації та розіслали по відділеннях. Керівники, члени журі та модератори фестивалю підтримували зв'язок за допомогою програми «Zoom», електронної пошти та соцмереж.

17 fest 15

Прийом заявок розпочався 1-го червня, проте фактично конкурсанти почали надсилати свої роботи на адресу відділу реєстрації з 9-го. Згідно з Положенням про фестиваль, кожен учасник повинен був прислати заповнену анкету-заявку, своє фото та твори до вказаної в анкеті номінації. У деяких номінаціях список вимог був більшим: для участі в «Авторській пісні», наприклад, необхідно було подати відео з виконанням, текст пісні, а також ноти чи акорди. Цьогоріч у фестивалі взяли участь і діти з особливими потребами, для котрих процедуру реєстрації спростили. Також заохочувалась активність маліжан на сайті. Так можна було надіслати ще скрін свого акаунту, посилання на власні твори та коментарі й отримати за це додаткові бали. У зв'язку з цим маліжани просто «засипали» сайт своїми доробками в усіх можливих номінаціях (для деяких спеціально створили окремі рубрики).

Модератор-реєстратор при надходженні нового листа на e-mail перевіряв заявку на відповідність вимогам, викладеним у «Положеннях». Якщо все надіслано правильно – у потрібній номінації та віковій категорії в базі даних створювалася іменна папка конкурсанта, в якій зберігалися всі надіслані ним матеріали. Після цього дані про учасника, а також додаткові бали за активність на сайті (при наявності відповідної інформації в заявці), заносилися в турнірну таблицю номінації. Звучить доволі просто, чи не так?

Але насправді все було не настільки легко та однозначно. По-перше, далеко не всі учасники правильно зрозуміли вимоги щодо подачі робіт, а дехто зовсім не читав «Положень». Реєстрація таких невідповідних заявок суттєво затримувалась через необхідність пояснити (деколи неоднократно) правила оформлення, просити дослати необхідне та прикріпити файли правильним чином. Деякі ж так і залишилися неприйнятними. По-друге, частина конкурсантів надіслала роботи не на ту пошту, тому між модератором сайту та реєстраторами фестивалю часто відбувався «обмін кореспонденцією». По-третє, часом порозумінню з учасниками заважав мовний бар'єр. Це, зокрема, стосувалося конкурсантів з Азербайджану, котрі володіють лише своєю рідною мовою. Для комунікації з ними доводилося застосовувати спеціальні веб-перекладачі та інші технологічні хитрощі. По-четверте, у вимогах для деяких номінацій не була чітко прописаною кількість творів, які необхідно подати, тому дехто надсилав лише 1 вірш, оповідання чи малюнок, а інші – 30-40 чи навіть більше. Це теж необхідно було коригувати. Ще одна болюча тема – архіви, адже на розпакування частини з них доводилося витрачати ледь не пів дня.

Спочатку крайнім терміном для подачі заявок було 1 липня. Проте через певні труднощі, пов'язані з карантином та технічними проблемами, прийом продовжили спочатку до 12, а згодом – до 19 липня. Не зважаючи на вищевказані перепони та, можливо, певний скепсис, що панував на початку періоду реєстрації, кількість учасників перевершила всі очікування. Та про це згодом.

Фестивальна афіша

Всі ключові події висвітлювалися на сайті у спеціально створеному для цього розділі. 16 липня там (хоч і з певною затримкою) відбувся відеопоказ урочистого відкриття фестивалю. Ведучими цьогоріч стали голова журі в номінації «Хореографія» Людмила Федьо та Антон Метай, юний маліжанин Ужгородщини та модератор-реєстратор фестивалю. Вони отримали почесне звання «Заслужений артист Міжнародного фестивалю «Рекітське сузір'я».

17 fest 13

Після слів нашого шанованого ректора та засновника фестивалю Василя Тарчинця було традиційно здійнято прапори України, Євросоюзу та МАЛіЖу в супроводі гімнів. У відео пролунали вітання президента фестивалю Андрія Шекети, голови правління Міжнародного центру впровадження програм ЮНЕСКО Михайла Кота, голови філії МАЛіЖу в Азербайджані Боюкаги Мікаіллі, члена правління Міжнародного центру «Місія миру» Маліка Магеррамова, проректора МАЛіЖу, співголови Міжнародного центру «Місія миру» Шагріяра Магеррамова. Крім того, працівник міжгірського ліцею Світлана Буряк провела екскурсію музеєм етнографії верховини, МАЛіЖу та ліцею, проректор МАЛіЖу Ангеліна Оборіна передала всім «поетичний привіт», а також прозвучали привітання юних маліжан у віршовій, музичній і театральній формах.

17 fest 14

Коли період реєстрації завершився, журі було надано доступ до бази даних з матеріалами учасників. Вони обговорили роботи конкурсантів під час онлайн-зустрічей та приступили до оцінювання. Зважаючи на непросту ситуацію, намагалися бути максимально поблажливими, хоч деякі все-таки доволі прискіпливо ставилися до виконання певних вимог, що часом спричиняло конфлікти з керівництвом та адміністрацією. Бали кожен член журі вніс до електронної таблиці своєї номінації, в якій програмними засобами Excel розрахували загальну оцінку кожного учасника, згідно з чим і розподілялися нагороди.

Не обійшлося і без форс-мажорів. Так, наприклад, в роботах одного з учасників номінації «Художнє фото» під час реєстрації було виявлено плагіат, тому оцінювання довелося провести за особливою програмою. Фото всіх конкурсантів пройшли ретельну перевірку, після чого технічний консультант рандомно їх зашифрував. Таким чином, члени журі оцінювали кожен доробок, до останнього не знаючи, кому саме він належить. Карти розкрилися лише після отримання головою журі всіх протоколів з остаточними балами.

17 fest 6

Хоч вірус і не дав можливості маліжанам відвідати майстер-класи та пройти неймовірними екскурсійними маршрутами, у них з'явилася змога побувати там дистанційно, що стало однією з родзинок цьогоріч. На сайті з'явився розділ «Екскурсії», в якому кожен бажаючий зміг побачити не лише звичні для бувалих учасників колоритну Колочаву, мальовниче Міжгір'я, Шипітський водоспад та «Морське око Карпат» – озеро Синевир, а також віртуально прогулятися вулицями Ужгорода, Хуста, Полтави та Одеси. У відповідній рубриці були виставлені і майстер-класи з журналістики, малюнку, етнографії та кіно, тому в маліжан з'явилася можливість не тільки цікаво провести час, але й дечому навчитися.

Як уже згадувалося, підведені Відділом модерації та реєстрації фестивалю підсумки перевершили всі очікування. Загалом участь у першому (і, надіємось, єдиному) дистанційному фестивалі у 12-ти номінаціях взяли 273 учасники та колективи, у тому числі 9 дітей з особливими потребами. Долучилося чимало іноземців: 37 – з Азербайджану, 19 – із Франції, 7 заявок з Італії, по 4 – з Польщі та Іспанії, по 3 – з Туреччини та Чехії, по 2 – з Великої Британії та Казахстану, а також по 1 конкурсанту з Білорусі, Словаччини та Німеччини.

Завершення фестивалю у відеорежимі запланували на 7 серпня, але через технічні неполадки цю подію було відкладено на 2 дні. Тож 9 серпня відбулось відеооголошення результатів конкурсу головами журі, гала-концерт та урочисте закриття фестивалю. Чималих зусиль до цього доклали почесний професор МАЛіЖу Володимир Тарасюк і проректор МАЛіЖу Василь Ткачик, а також керівники відділень і філій МАЛіЖу.

Нагороди учасникам надсилали за адресою, вказаною кожним з них в анкеті-заявці.

17 fest 5

Загалом проведення цьогорічного дистанційного фестивалю стало для всіх нас неоціненним досвідом. Ми навчилися використовувати всі потужності інформаційних технологій (зокрема нашого сайту), зуміли організувати міжнародну співпрацю в таких складних умовах та оперативно вирішувати десятки проблем, що несподівано з'являлися на шляху. Попри всі карантинні обмеження та численні технічні перепони фестиваль усе-таки відбувся, причому з рекордним числом закордонних учасників. Тож найголовніший урок цього онлайн-фестивалю: «Немає нічого неможливого! Які б труднощі не приготувала доля, все одно їх можна подолати завдяки єдності та вірі у власні сили. Потрібно лише засукати рукави та впевнено крокувати до омріяної мети!»

Якщо раптом доведеться задіяти дистанційний формат ще раз – ми будемо до цього готові, але все-таки щиро молимося, щоб у подальшому фестивалі проходили у звичному режимі.

Владислав ЛАЗАРИК,
відділ модерації та реєстрації фестивалю
 

 


Інформація про Фестиваль в газеті Верховної Ради України «Голос України»:
http://www.golos.com.ua/article/337408

Інформація про наш Фестиваль розташована на сайті Департаменту освіти і науки Закарпатської ОДА:
https://deponms.carpathia.gov.ua/news/vidkrito-xvii-mizhnarodnii-distantsiinii-festival-konkurs-iunih-talantiv-rekitske-suziria-2020

«Закарпаття онлайн» про наш Фестиваль:
https://zakarpattya.net.ua/News/203973-V-Uzhhorodi-dystantsiino-startuie-Festyval-dytiachoi-ta-iunatskoi-tvorchosti-Rekitske-suziria-FOTO-VIDEO

 


 

ФОТОРЕПОРТАЖ

17 fest 11

17 fest 10

17 fest 12

17 fest 24

17 fest 16

17 fest 17

17 fest 19

17 fest 8

17 fest 23

!--

17 fest 18

-->

17 fest 2

17 fest 3

17 fest 21

17 fest 22

17 fest 4

17 fest 20

Коментарі  

Святий Миколай
+3 #1 Святий Миколай 29.12.2020, 14:52
Який чудовий фестиваль відбувся, шкода що дистанційно. Надіюся, що у наступному році він відбудеться наживо.
Щасти Вам, юні таланти та організатори фестивалю!

У Вас недостатньо прав для коментування. Заеєструйтеся або авторизуйтеся на сайті.