Новини і події

lemech prof

Нещодавно у творчому (тоді вважайте, що й особистому) житті Наталії Кічун-Лемех, члена Української асоціації письменників, керівника Червоноградського відділення Міжнародної (Малої) Академії Літератури і Журналістики, талановитого молодого педагога сталася приємна подія - їй присвоєно високе звання «Почесний професор МАЛіЖ». Урочисте нагородження відбулося у сесійній залі Червоноградської міської ради.

Для початку - «офіційна» цитата з документа:

«Міжнародна Академія Літератури і Журналістики (МАЛіЖ) з нагоди 29-ї річниці Незалежності України, враховуючи вагомий внесок у розвиток та впровадження інноваційних проектів Міжнародної Академії Літератури і Журналістики, визначний вклад в організаційно-творчу діяльність, присвоїла мешканці Червонограда, голові Червоноградського відділення МАЛіЖ Кічун-Лемех Наталії Василівні звання «Почесний професор МАЛіЖ».

У зв'язку з карантинними обмеженнями на проведення масових заходів Тарчинець Василь Федорович, заступник голови правління Міжнародного Центру впровадження програм ЮНЕСКО, ректор МАЛіЖ, головний редактор журналу «Країна талантів», письменник, заслужений журналіст України звернувся з проханням до міського голови Червонограда Андрія Залівського вручити на черговій сесії міської ради (а така відбулася 24 вересня 2020 року) відзнаку-диплом «Почесний професор МАЛіЖ» Наталії Кічун-Лемех.

lemech profes

Міський голова виконав це прохання залюбки. У сесійній залі перед місцевими депутатами він вручив Наталії Кічун-Лемех почесну відзнаку і подарував букет квітів. Мер міста і депутати благословили її (і це без перебільшення) на подальшу плідну працю.

Андрій Залівський добре відає про успіхи червоноградських маліжан, завжди радіє їхнім творчим здобуткам, перемогам. Адже вони - обличчя Червонограда, завдяки їм Україна і світ також більше дізнаються про Прибузьке шахтарське місто.

- Я дякую за присвоєння цього високого почесного звання, - сказала навзаєм уже «новоспечений»  Почесний професор. - Для мене неабияка честь працювати з такими людьми в одній команді, мати підтримку з боку міської влади. Пишаюсь тим, що Червоноград має мудру і талановиту молодь, є радіостолицею МАЛіЖ.

Наталія Кічун-Лемех заслужила цю високу відзнаку своєю ревною працею, самовідданою безкорисливою (адже все виконується на громадських засадах) роботою з дітьми. Вісім років тому вона очолила Червоноградське відділення МАЛіЖ (перейняла естафету від його засновника, письменника і видавця Ігоря Даха). За цей час організувала численні заходи зі своїми підопічними - літературні зустрічі у навчальних закладах, бібліотеках, виступи перед письменницьким спільнотами у Червонограді і Львові, які завжди отримували схвальні відгуки, зокрема в Українській асоціації письменників. Про це постійно писала і пише преса.

lemech profesor- Я серце дітям віддаю, а відчуваю, що вони, вдячні, віддають мені сторицею, віддають своєю позитивною енергетикою, щирістю і любов'ю. Як наслідок - такі вагомі результати творчої і духовної співпраці, - коментує Наталія Василівна. - Найперше, що потрібно, то виявити у дітей творчі задатки (а вони усі талановиті!), допомогти їм розвинутися, зрештою, а це важливий фактор, допомогти надрукуватися (коли текст справді вартий уваги, має право на існування), підказати інформаційні джерела, де на їхні твори охоче чекають. А в МАЛіЖ є такі можливості, та й не тільки в МАЛіЖ.

Слухачі відділення стали частими гостями на місцевій радіостудії «Новий Двір». У підготовці матеріалів до ефіру їм багато допомагає радіожурналіст Сергій Бондарук - тепер уже й головний редактор радіо МАЛіЖ. Діти здобули багато перемог у літературно-мистецьких та журналістських конкурсах, в т.ч. і на міжнародних, мають навіть грошові премії. А перелік їхніх публікацій у друкованих ЗМІ, альманахах та колективних збірках, в інтернет-виданнях уже склав би солідний бібліографічний покажчик, який і так постійно поповнюється. Мають вони і власні видані книжечки.

...Покоління дітей змінюється. Одні навчаються у початкових класах, інші - майже випускники. І як не радіти Наталії Василівні тому, що серед колишніх слухачів (її учнів) навчальних курсів МАЛіЖ (а заняття проводяться регулярно - двічі на місяць) є вже й студенти, які успішно навчаються у вишах. Маркіян Лехман обрав журналістику, Юлія Симак - історію, Максим Паславський - культурологію, Ольга Бучек - філологію, Олена Федюра - психологію... Погодьтеся, на вибір ними майбутніх професій, спеціальностей також вплинули «маліжанські посиденьки» - цікаві, пізнавальні й водночас веселі заняття, з глибоким аналізом домашніх завдань (написання текстів тощо), довірливі, щирі, відверті особисті бесіди з керівником. Більше того, вчорашні випускники МАЛіЖ (ідеться про теперішніх студентів вишів), як тільки випадає слушна нагода, навідуються на маліжанські заняття і вже самі проводять їх з дітьми, діляться набутими знаннями та й своїм практичним досвідом щодо написання текстів - чи це художні твори, чи це журналістські замітки, репортажі, інтерв'ю, підказують як збирати інформацію, аналізувати та систематизувати її... Словом, корисного багато.

- Вливається свіжа викладацька кров, - тішиться Наталія Василівна.

А скільки зусиль вартувало Наталії Кічун-Лемех організувати у складних умовах пандемії літературний конкурс «Все починається з Любові!..». Так, він проходив у віртуальному режимі, добре, що знайшлися меценати та інформаційні спонсори (ЗМІ не вимагали жодної копійки за рекламу!), але ця праця не з легких. Неждано-негадано для самих організаторів цей конкурс став не міським, а кущовим. У ньому взяли участь юні автори з м.Червонограда, смт. Гірник, м.Великі Мости Сокальського району, с.Яструбичі Радехівського району, с.Словіта Золочівського району. Усі 13 учасників (і скажіть, що це нещасливе число?!. - Жарт!) отримали дипломи, грамоти, цінні подарунки.

Попереду у Наталії Кічун-Лемех нові плани, нові творчі ідеї. Дай Бог їх зреалізувати!

Тарас ЛЕХМАН,
журналіст, коментатор-оглядач МАЛіЖ,
м. Червоноград

Коментарі  

Lemeh_Natali
0 #4 Lemeh_Natali 03.10.2020, 20:38
Дякую за чудові слова, за вашу любов. Для мене честь отримати таке високе звання!Ціную кожного хто творить нашу спільну маліжанську історію!Ми - найкращі!!!
Ісаєвич
+2 #3 Ісаєвич 29.09.2020, 13:34
Ознайомившись із змістом чудової, глибокої статті, журналіста, коментатора-огл ядача МАЛіЖу, м. Червонограда Тараса ЛЕХМАНА, зрозумів, який шлях до цього визнання пройшла Наталія Кічун-Лемех, член Української асоціації письменників, керівник Червоноградсько го відділення Міжнародної (Малої) Академії Літератури і Журналістики, талановита педагог. Приєднуюсь до вітань з нагоди присвоєння їй цього високого звання «Почесний професор МАЛіЖ».
buchek_olha
+2 #2 buchek_olha 27.09.2020, 21:29
Щиро вітаю!!!
markrk21
+3 #1 markrk21 27.09.2020, 15:22
Наталіє Василівно! Ви вартуєте звання Академіка! Спасибі Вам, що посприяли у виборі моєї професії.

У Вас недостатньо прав для коментування. Заеєструйтеся або авторизуйтеся на сайті.

ЧИКАГО
КИЇВ
БАКУ
АЛМАТИ

Коментарі