Бібліотека дитячих творів
1 1 1 1 1 (1 голос)

Звалася бабуся Ганею. Вона жила у своїй тісній хатинці сама. Одного дня бабуся Ганя сиділа біля вікна і милувалася довкіллям. Слухала, як співають пташки, дивилася, як плете павучок срібну павутинку, цвітуть квіти і... граються троє хлопчиків.

Їх бабуся добре знала. Це були Олежик, Петрусь і Русланчик. Олежик – чорнявий, у синій кепці. Петрусь – у червоній кофтинці та білих штанцях, і сам білявий. А Русланчик – маленький, руденький, у жовтому костюмчику. Діти бігали по травичці, бешкетували. Вони поламали усі квіточки, попсували павутинку, ще й кидали камінці у пташок.

– Ох-ох, ой-ой! Які ж ви невиховані, природу нищите!.. – зауважила бабуся.

– А ви хто такі? – запитали хлопчики.

– Я – бабуся Ганя, ваша сусідка, і я вас добре знаю. А ви так зайняті бешкетуванням, що нікого навкруги не помічаєте...

– Х-м-м, ну і як нас звати? – запитали хлопчики.

– Олежик, Петрик і Русланчик, – відповіла старенька. – Краще послухайте, дітки, – продовжила бабуся, – розкажу вам оповідь.

– Ну, добре, – відповіли ті і повсідалися на м'якенькій травичці, щоб уважно послухати.

– Ось на місці цієї квіточки, чи пташечки, чи павучка, якби були саме ви, чи сподобалося б вам, коли б вас штовхали, ламали, топтали, кидали камінцями?.. Правда ж, що ні? І їм теж неприємно. Потрібно захищати і любити все, що навколо вас, а не навпаки...

Бешкетники вдумалися у слова бабусі і пообіцяли, що більше ніколи не шкодитимуть природі, а будуть її оберігати. Тоді старенька заспокоїлася. Вона була впевнена, що хлопчики визнали свої помилки і не чинитимуть зла.

А мораль оповідки така: спочатку подумай про наслідки, перш ніж зло заподіяти.

Коментарі  

balagura-t
+2 #4 balagura-t 08.12.2020, 11:13
Із дебютом, Євочко! Чекаємо на фестивалі з добіркою творів!
Ісаєвич
+1 #3 Ісаєвич 01.12.2020, 07:49
Продовжу думку Маркіяна. Це оповіданнячко привернуло і мою увагу тим, що написано гарно, цікаво, ніжно,без погроз, незважаючи на те, що мають місце виховні моменти. Надіюся повчання бабусі вплине на багатьох, які стали прототипами героїв оповідання Єви Шульської.
Чекаємо від Єви новинок.
eva123
+2 #2 eva123 27.11.2020, 21:42
Дякую, дуже приємно :-)
markrk21
+4 #1 markrk21 27.11.2020, 17:19
Вітаю свою сусідку Єву з літературним дебютом.Живемо на "одній площадці". Сам колись був у четвертому класі, коли надрукував свої перші дописи.Знаю, які це приємні враження! Творчих успіхів!

У Вас недостатньо прав для коментування. Заеєструйтеся або авторизуйтеся на сайті.

Коментарі