Ласкаво просимо на свято творчості!

ЛИНЕ СЛАВА ІЗ РЕКІТ НА ВСЮ УКРАЇНУ
Із поетичного села, що знаходиться серед світу

3 fest 1

Вічнозелена, неповторна своєю красою Міжгірщина... За нечастих відвідин важко оцінити усю її чарівність. Бо для одних – це край перлин Карпат – Синевирського озера й водоспаду Шипіт, що розмістились в долонях гір, оповитих могутніми буковими й смерековими пралісами та підхмарними полонинами зі співом трембіт і шумом гірських потічків. Для інших – чудовий куточок Срібної Землі з напрочуд гордими й працьовитими людьми, багатими народними талантами, пишними й не зовсім великими та малими поселеннями.

Як ось Рекіти. Село аж ген у піднебессі. Воно одне з найстаріших на Верховині, про яке ще в давні часи хтось вдало висловився: «Рекіти – серед світу». Отож й вели сюди днями звідусіль дороги.

А збиралися напередодні Петра і Павла біля Шатникової Кичери у дев'яносто хат на Коваликовому полі в урочищі Тисовець на третій Міжнародний фестиваль «Рекітське сузір'я» юні поети і прозаїки майже з усієї України, для яких вже за традицією організовує мистецьке свято громадська дитяча творча організація, «Мала Академія літератури і журналістики» (МАЛіЖ), яку чотири роки тому заснував виходець із цього села, письменник, заслужений журналіст України Василь Тарчинець, який і став її ректором...

Коваликове поле, яке тут рішенням Лісковецької сільради виділено для проведення фестивалів і названо на честь українського та американського поета, почесного президента «Рекітського сузір'я» і почесного жителя Рекіт Володимира Ковалика, було святковим, урочистим. Грав духовний оркестр із військової частини, що в Мукачеві. При вході місцеві даішники допомагали приїжджим паркувати автомобілі у визначених місцях, обабіч дороги майоріли на вітрі прапорці, а біля амфітеатру, який у польових умовах облаштували працівники ДП «Міжгірське лісове господарство» та філії «Міжгірядержспецлісгосп», зустрічали гостей головний організатор дійства Василь Тарчинець із своїм помічником – начальником відділу районної ради, проректором МАЛіЖ Василем Деричем, староста свята Іван Теличко та голова місцевої сільської ради Іван Маркович. А культпрацівниця з райцентру Надія Биба та дві наймолодші учасниці фестивалю Тетяна Бігар і Ангеліна Стець, разом із ректором МАЛіЖ Василем Тарчинцем у національному вбранні вручили високопосадовим особам з області і району хліб-сіль.

Фестиваль захоплює дорослих і дітей...

І коли молоді таланти, їхні батьки, наставники, друзі та сотні інших учасників події зайняли місця на лавицях перед зі смаком причепуреною сценою, а з сільського храму донеслась лункість церковних дзвонів, де починалося богослужіння за успішне проведення фестивалю – над глибокими зворами полинула мелодія трембіт у виконанні Федора Тарахонича та Івана Скунця. Це був початок дійства, який доповнили молитви «Отче наш» та «Многая літа» у виконанні об'єднаного церковного хору до співу якого приєдналися всі присутні.
Ведучі Галина Рекіта та Володимир Рошко піднесено декламують:

Село із прекрасним найменням Рекіти
Сьогодні вже знають дорослі і діти,
Бо тут народилося слово МАЛіЖ...

І далі:
Ми на горі, до неба, значить, ближче;
Покликав фестиваль усіх сюди.
Тут на Коваликові полі чистім,
На всіх верхів'ях мирно сплять хмарки...

Виконуються гімни держави і Малої Академії літератури і журналістики. На сцену піднімаються поважні гості. Із словами привітань до присутніх звертається заступник голови обласної державної адміністрації Іван Качур, який виголосив, що у цьому куточку Карпатських гір втретє підряд збираються молоді таланти України, а також представники інших держав. Упродовж фестивалю молоді таланти представлять на розсуд глядачів та поважного журі свої перші твори. Правда, дехто з них раніше став на цю творчу стежину і про себе вже заявив, а більшість вперше пройде випробування. Але завдяки молодості, таланту, творчому натхненню такі випробування пройдуть гідно і доб'ються відповідних результатів.

Іван Іванович від імені ОДА, її голови Олега Гаваші та від себе особисто щиро привітав усіх з початком свята, побажав кожному здоров'я міцного, щастя людського, творчого натхнення та щоби всі ці починання мали продовження.

І линуть до неба дитячі голоси

Далі представник обласної ради Владислав Бильов виконав приємне і почесне доручення нашого земляка з Студеного, теперішнього голови обласної ради Михайла Кічковського, який в ці дні перебуває у відрядженні за межами Закарпаття – зачитав теплі слова-привітання з нагоди відкриття вже третього Міжнародного дитячого літературно-мистецького свята на мальовничій Верховині. Відзначалось, що проведення такого форуму обдарованої молоді за підтримки місцевої влади, широкої громадськості, безперечно, стане помітною подією в суспільному та духовному житті не тільки мальовничого верховинського краю, а й всієї України, далекого і близького зарубіжжя, бо ж фестиваль є Міжнародним! Участь у ньому талановитих юнаків і дівчат з України і зарубіжжя сприятиме створенню позитивного іміджу Закарпаттю.

Домагатись вагомих успіхів у творчій роботі молодим поетам і прозаїкам побажав також голова райдержадміністрації Роман Костюк, який теж привітав усіх з цією подією та святом Івана Купала. Він закликав учасників активно працювати на благо нашої держави, в тому числі Закарпаття і Міжгірщини. Нехай скрізь знають про обдарованих дітей і довідуються про їхні творчі роботи.

Голова районної ради Іван Ярема відмітив, що на території району крім таких перлин, як Синевирське озеро та водоспад Шипіт відкрито ще одну – Коваликове поле, де втретє проводиться фестиваль творчої молоді. Він наголосив, що на Міжгірщині народились люди навіть із світовими іменами і, скориставшись нагодою, запросив на сцену присутніх на святі відомого письменника Андрія Дурунду, скульптора Михайла Беленя – уродженців Рекіт та Лісківця, а також самобутнього і талановитого поета і письменника з Міжгір'я Василя Малету. Виступаючий закликав молодь любити свій рідний край, Батьківщину і повсякчас брати позитивний приклад із відомих людей старших поколінь.

Ректор МАЛіЖу зі своїми вихованцями

Бурхливими оплесками зустріли виступ організатора, почесного президента фестивалю «Рекітське сузір'я» Василя Тарчинця, який теж запросив до президії поважних партнерів празника – ведучу програм Національного радіо «Школяда», «Кольоровий світ» та «Родина» Олександру Танаскову, завдяки якій про Рекіти дізнався увесь світ, відомого в Україні поета Василя Густі, керівника львівського відділення у Львові Лесю Приставську, соліста львівської опери, народного артиста України Андрія Олексика. Присутні довідалися, що відділення громадської дитячої організації щойно відкрито і у Автономній Республіці Крим – містах Сімферополі та Судаку.

Василь Федорович також виголосив, вітання на адресу фестивалю які надіслали поважні особи з Польщі, Чикаго, Києва, Автономної Республіки Крим, Чехії, Німеччини Москви. Привітання надійшло також від почесного жителя села Рекіт, відомого українського та американського поета Володимира Ковалика, який за станом здоров'я, хоч і перебуває в Україні, не зміг приїхати на свято.

Староста фестивалю Іван Теличко у супроводі троїстих музик запалює символічну ватру. У гостей та учасників дійства активно беруть інтерв'ю журналісти багатьох ЗМІ Закарпаття, інших областей держави. Голова журі Андрій Дурунда запрошує зайняти свої місця членів журі – головного редактора Львівської газети «Яворівщина» Володимира Дацька, головного редактора журналу «Світ Карпат» (м. Мукачево) Оксану Глочук, скульптора-земляка Михайла Беленя, поетесу, відповідального секретаря Національної спілки письменників України Закарпатської області Христину Кериту, професора УжНУ, доктора історичних наук Сергія Федаку, поета Василя Густі та керівника літературно-мистецького осередку у м. Бровари, що під Києвом Наталію Ярменчук, одноразово повідомляє, що на фестивалі презентуються книги автора проекту – Василя Тарчинця «Рекітське сузір'я» та моя особиста – «Дерево на вітрах».

Яке ж свято без військового оркестру?

А творчу програму власними віршиками відкрили наймолодші учасниці – члени краєзнавчо-мистецького клубу «Трембіта» дитячої районної бібліотеки ім. В.С. Гренджі-Донського Тетянка Бігар та Ангелінка Стець. Відтак бадьорості події додала «Привітальна Міжгірщини» у виконанні фольклорного колективу та танцювальної групи районного будинку культури під керівництвом Тараса Бойчука та Василя Могорити, яку змінила фольклорно-етнографічна композиція «На вечірках у Річках» у виконанні колективу Річківської загальноосвітньої школи під керівництвом Ганни Бабець. Із захопленням слухали присутні українські народні пісні «Сивий коню», «Порізала пальчик», «Як без кума жити» та віночок верховинських мелодій, які виконали солісти з Міжгір'я Олександр Шемет та Іван Субота, Вікторія Кут та Тетяна Банга, а також вокальний жіночий ансамбль дитячої музичної школи та інструментальний ансамбль районного...

Протягом двох днів на мистецькому святі виступали народний артист України, уродженець Виноградівського району Андрій Олексик, самодіяльні артисти зі Львова, троїсті музики дитячої музичної школи та районного будинку культури, фольклорний колектив с. Ізки, ансамблі освітянських закладів с. Студений, музичний гурт з Міжгір'я «Весільний кураж», учасники гуртка районної станції юних натуралістів, старша та молодша групи «Веселі нотки» з райцентру, молодіжний гурт з Майдану, а з окремими піснями – юні солісти Аліна Оленич, Оля Бундзяк, Олександр Федоренко, Катерина Поп, Тамара Вишневська, Олеся Мущинська, Тетяна Савелюк та десятки інших.

3 fest 6

Молоді таланти читали свої вірші, гуморески, оповідання, етюди, казки. Їх було немало. Лише з Міжгірської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1 вчителька Ганна Росоха представила 23 учнів, які додатково займаються у літературній студії «Любисток» та гуртку «Юний декламатор». Загалом на адресу МАЛіЖ заздалегідь надійшло понад 180 творів літераторів-початківців не лише майже з кожного населеного пункта Міжгірщини, районів і міст Закарпаття, а й Чикаго (США), Перемишля (Польща), Львова, Києва, Івано-Франківська, Чернівців, Хмельницького, Кіровограда, Судака і Сімферополя Автономної Республіки Крим. Всі вони були озвучені на «Рекітському сузір'ї», а кращі удостоєні нагород.

Коли, насамкінець, було підбито підсумки фестивалю, його переможцям члени журі, а також організатор події Василь Тарчинець, голова районної ради Іван Ярема та виконувач обов’язки заступника голови РДА Олександр Маркович вручили дипломи, грамоти, цінні подарунки та заохочувальні відзнаки. Призові місця визначались у номінаціях «Поезія», «Малюнок», «Публіцистика та проза», «Художнє фото», а також за краще виконання пісень та активну участь у підготовці свята. Тож у числі кращих молоді таланти – школярки Тетяна Єршова, Аліна Оленич, Ангеліна Стець, Яна Гнепа, Лідія Бута та цілий ряд їхніх подруг з райцентру, Лілія Маркович з Новоселиці, Ірина Губар з Рекіт, Ганна Кінаш з Майдану і багато інших, для яких цьогорічний фестиваль – лише початок у велику творчу дорогу.

На цьому дійстві голова журі Андрій Дурунда повідомив, що в Ужгороді, на вулиці Корятовича, 18 працює лікувально-діагностичний центр «Комп'ютерна експрес-діагностика по системах і органах за методиками «Метапатія. Крапля крові. Фоль. Імедіс-тест». Десятьом переможцям фестивального конкурсу письменник вручив путівки на безплатне обстеження в цьому лікувально-діагностичному центрі.

Як же нам не веселитись?

А підготовчу роботу його важко оцінити. Напередодні працівники райавтодору від Майдану до місця святкування поремонтували дорогу. На дійстві широко були представлені виставки робіт народних умільців районного будинку культури, центральної районної та дитячої бібліотеки, та районної станції юних натуралістів, серед яких різноманітні рушники, вишиванки, різьба по дереву, вироби з природних матеріалів, з сіна, аплікації тощо. А Міжгірський професійний ліцей, де директором Василь Маринець, організував виставку робіт своїх вихованців за професіями: художня обробка дерева, художні вироби з лози, швачка-вишивальниця та столярі.

Від районного будинку дитячої творчості виступали авіамоделісти під керівництвом Віталія Дорошенка. Під час спортивних змагань з міні-футболу, волейболу та перетягування каната активно працювали і визначали переможців, яким теж було вручено нагороди, головний суддя Федір Баник і його помічники Михайло Биба та Василь Звірич.

Неподалік Коваликового поля місцеві вівчарі Василь Соляник, Іван і Михайло Марковичі та Федір Рошко доїли овець, виготовляли сир і вурду та разом із полонинником Юрієм Ковачем запашною продукцією частували гостей.

На димок польової кухніНа місці військовослужбовцями, артилерійської частини з Виноградова, якою командує полковник Валерій Єгоров, його підлеглі під керівництвом майора Євгенія Бондаря розгорнули наметове містечко, у якому в похідних кухнях військовики Василь Скоблей, Іван Костик та Анатолій Косовський разом із рекітськими кухарками: Ганною Маркович, Раїсою Тарчинець, Ганною Хриптою, Гафією Попович, Надійкою Редей, Наталкою Маркович, Марією Чупою, Марією Губарь, Наталкою Тарчинець, Іриною Маркович, Калиною Маркович, Валентиною Редей, Ганною Хриптою, Зоєю Хриптою та Оксаною Маркович готували для учасників свята, гостей смачні гарячі страви, напої з ягід, запашних трав. Дрова для польових кухонь разом зі своїми дітьми та внуками заготовляли: Іван Соляник та Юрій Тарчинець, підвозячи їх своїми підводами. Кожного дня рекітська дітвора Ганна Маркович, Віталія Тарчинець, Оксана Маркович, Мар'яна Хрипта разом із солдатами контрактної служби щодня прибирали фестивальне поле.

Широко була представлена і торгівля...

Третій Міжнародний фестиваль «Рекітське сузір'я» організовано пройшов і на цей раз. Він вже став традиційним і матиме своє продовження у наступні роки. А символом, незабутньої події був карпатський бурий ведмідь із Рекіт, виготовлений у вигляді опудала, який всім дітям світу передав привіт. Почесним членом журі був минулорічний символ — Кіт-Воркіт, поета Володимира Фединишинця, почесного професора МАЛіЖ з яким, як із знайомим меншим другом всі хотіли сфотографуватися на згадку...

Олеся Василенко із м. Іванкова читає свої твори

Два дні на фестивальному полі читали свої твори юні літератори і журналісти, лунали троїсті музики, виступали професійні артисти та колективи учнівської художньої самодіяльності, виконувались авторські пісні, театральні імпровізації, тощо. Знаменно і те, що відбулася презентація колективної збірки вибраних творів юних поетів і прозаїків, слухачів МАЛіЖ у якій представлено 130 юних літераторів та журналістів. Щоправда, видана вона доволі невеликим тиражем, бо коштів на цю величну справу, як завжди, бракує. Сподіваємось, що цій благородній справі допоможуть люди небайдужі до художнього слова, і тоді книжка потрапить до усіх шкіл України, особливо до східних областей, АР Крим, де так мало є книжок на рідній мові.

Наприкінці стали відомі імена лауреатів та переможців. Перше місце у номінації поезія зайняла слухачка МАЛіЖ Львівського відділення Христина Князик, у прозі – слухачка МАЛіЖ Київського відділення Наталія Журавльова, у малюнку – переможниця багатьох конкурсів, слухачка МАЛіЖ із м. Чернівців Тетяна Полубко та Оксана Сахаревич, студентка 2 курсу Львівського Національного університету ім. Івана Франка. На фестивалі зі своїми творами виступило біля ста юних обдарувань, понад 180 творів журі розглядало напередодні фестивалю. У цьому захоплюючому дитячому дійстві взяло участь біля 500 юних митців, біля 4000 тис. гостей.

Журі оцінює кожного конкурсанта

Думки вголос про ІІІ Міжнародний фестиваль «Рекітське сузір'я»:

Василь Густі, поет:
– «Рекітське сузір'я» стало однією з тих родзинок Міжгірщини, яка приваблює і дедалі більше вабитиме шанувальників художнього слова не лише Закарпаття, але й інших регіонів України, сусідніх країн. Бо де ще проводиться таке свято! Це символічно, що для багатьох його учасників – юних талантів саме звідси, із високих Карпатських гір – розпочалася стежка в літературу. Дай Боже, щоб вона вела до нових висот, світлих верховин нашої духовності.

Михайло Белень, скульптор, доктор мистецтвознавства:
– Безмежно радий за моїх земляків-бойків. Ще більше вражений нашими милими рідними дітками-талантами, виступи яких святочно вразили мене. Дай, Боже, нашій рідній Верховині благодаті та святої віри у життя. Низький уклін вам, дорогі мої земляки!

Сергій Федака, професор УжНУ, доктор історичних наук:
– Фестиваль юних поетів та прозаїків, художників та фотомайстрів посеред хмар і смерічок – екзотично. Декламовані рядки тут набувають особливої прозорості і кришталевої свіжості. Про подібний письменницький дебют можна лише мріяти.

Христина Керита, поетеса, відповідальний секретар Закарпатської організації Національної спілки письменників України:
– «Рекітське сузір'я» – найяскравіше на небозводі. Фестиваль ще раз доводить, що наша земля щедра на таланти, а ще – дає можливість підтримати обдарованих дітей, поспілкуватися з ними. Вірю, що вогні «Рекітського сузір'я» освітять життєвий шлях багатьох талановитих дітей.

Марія Дурунда, мати письменника, найстаріша жителька Рекіт:
– Я дуже рада, що у наші Рекіти приходять діточки і люди з усього світу. Сподіваюся, що наша молодь скоро ліпше буде жити за нас у нашій вільній державі.

Іван ПЕТРУЛЯК, член Національної Спілки журналістів України,
Федір ГУЛАТКАН, керівник прес-служби МАЛіЖу

У Вас недостатньо прав для коментування. Заеєструйтеся або авторизуйтеся на сайті.