Ласкаво просимо на свято творчості!

ВАТРА ЗНОВУ ЗАПАЛАЛА, ТВОРЧУ ЮНЬ ЗАЧАРУВАЛА

З високої Кичери видно все село Рекіти

Уже вп'яте поспіль гостинне Закарпаття зустрічало творчу юнь, яка злетілася з далекого і близького зарубіжжя на літературно-мистецький фестиваль на Міжгірщину. Поталанило й мені вдруге відвідати чудові Карпатські полонини, над якими мерехтіло «Рекітське сузір'я – 2008».

І знову вистукують бадьору пісню колеса потяга «Київ-Ужгород», а сивочолі Карпати вітають учасників коломийками й проливним дощем. Веселий настрій як водою з Черемошу змило. Та одразу розвиднилося на душі, коли зустрілася з давніми знайомими, відчула турботу й підтримку організаторів дійства, скуштувала приготовлені дбайливими руками неперевершених кулінарів верховинські страви.

 

5 fest 1

Цьогорічний Міжнародний фестиваль юних поетів і прозаїків, журналістів, митців фото та малюнку, авторської пісні «Рекітське сузір'я – 2008» був багатим на несподіванки. Біля трьохсот учасників з Польщі, Росії та України (на жаль, не змогли завітати на Коваликове поле наші друзі з Молдови, Румунії, Придністров'я та Чикаго) мали змогу набратися сил та творчого натхнення від Соймівського мінерального джерела біля санаторію «Верховина»; послухати виступи своїх однолітків з відділення Малої Академії літератури і журналістики (МАЛіЖ) Закарпатської області; помилуватися Синевирським озером, відвідати мінеральні Келечинські джерела, водоспад Шепіт та покласти квіти до пам'ятника видатому церковному та громадському діячеві, Президентові Карпатської України Августину Волошину.

А можливим все це стало завдяки невичерпному ентузіазму та любові до талановитої юні України Василя Федоровича Тарчинця – ректора Малої Академії літератури і журналістики на громадських засадах, письменника, заслуженого журналіста України. Незважаючи на бажання «небесної канцелярії» зіпсувати літературно-мистецьке дійство, обмежене матеріальне поле діяльності, купу формальностей, ця людина змогла подарувати нам незабутні враження від V ювілейного фестивалю творчої молоді. До речі, він проходив за участю двох депутатів Верховної Ради України Миколи Кульчинського та Станіслава Аржавітіна, Президента Національного університету «Києво-Могилянська Академія» Сергія Квіта, директора Міжнародного інституту освіти і культури та української діаспори Львівського національного університету «Львівська політехніка» Ірини Ключковської.

Щиру дитячу молитву чують в Небесах...

І ось линуть над Коваликовим полем привітання від тих, хто поклав на свої плечі нелегку місію служіння українському майбутньому – голови Закарпатської облдержадміністрації Олега Гаваші, голови Закарпатської облради Михайла Кічковського, голів Міжгірської райдержадміністрації та райради Івана Романа та Івана Яреми та інших, котрі в тій чи іншій мірі були причетні до заснування та проведення цього свята.

Але найщиріші привітання лунали з вуст гостей, які завітали до маліжан. Це – один із засновників МАЛіЖ, голова журі, почесний професор академії Андрій Дурунда та 88-річний Почесний Президент фестивалю, почесний професор МАЛіЖ, двомовний поет Володимир Михайлович Ковалик. Дивлячись на цього вже сивочолого чоловіка, який подолав нелегкий шлях з Чикаго до високогірного села Рекіти, стає соромно за тих, хто, замість того, щоб відшукати нові творчі зірочки на безмежному українському небі не тільки цього не прагнуть, але й зовсім байдужі до творчого світу юних обдарувань. Але свято є свято. На ньому не варто говорити про сумне…

Важко журі визначити найкращих

Ох, і нелегке завдання стояло перед журі! Вибрати кращих з кращих – це вам не жарти! Але, здається, самі конкурсанти зовсім не переймалися проблемою розподілу місць. Тим паче, що деякі з них вже були переможцями Всеукраїнського літературного радіо-конкурсу «Від Києва до Рекіт», а творчі доробки більшості звучали на хвилях Національного радіо України у радіопрограмах «Школяда», «Кольоровий світ», «Родина». Ми просто раділи з того, що наші твори зможуть почути не лише рідні та близькі, раділи спілкуванню з новими і давніми друзями, повсякчас перебували в пошуку нових творчих тем.

Не можна сказати, що одні виступи були гарними, а інші – поганими. Всі вони по-своєму оригінальні. А майстерність у написанні – це лише проблема часу.

І все ж, найбільше запам'яталася літературно-мистецька композиція конкурсантів із Сонячнодолинської школи Автономної Республіки Крим, які показали всім присутнім елементи культури древніх греків, виконали танок, пригостили всіх гостей національною випічкою та прочитали авторські вірші про свою сонячну маленьку батьківщину; вірші вихованців з Виноградівського дитбудинку, які були наповнені тонким світовідчуттям. Показали себе й господарі свята – учні Рекітської та Міжгірських шкіл №1, 2. Діти з такою майстерністю читали свої твори, декламували співали та виконували складні хореографічні постановки, що їм могли позаздрити навіть дорослі.

Подарунки ж отримали всі учасники казкового дійства на Коваликовому полі в урочищі Тисовці. Спонсорами виступила мобільна компанія «Київстар» Закарпатського відділення, народні депутати Верховної Ради України Оксана Білозір, Василь Петьовка, Микола Кульчинський, Станіслав Аржавітін, Олександр Кеменяш. А поетеса з Чикаго Олександра Мудра надіслала на адресу МАЛіЖ м'які іграшки.

Затишно у фестивальному наметовому містечку

За сприяння начальника Генерального Штабу – головнокомандувача Збройних Сил України генерала армії України Сергія Кириченка – та командувача Сухопутних військ України генерал-лейтенанта Івана Свиди на Коваликовому полі було обладнано наметове містечко, розгорнуті польові кухні, відбулася також презентація Війська України одним із підрозділів військової частини, якою командує полковник Валерій Єгоров, що розташована у закарпатському Виноградові. Тож всі учасники фестивалю і гості мали можливість спостерігати за виконанням деяких нормативів і навіть позмагатись з військовиками у багатьох військово-прикладних видах спорту. А ще набути вміння у наданні допомоги потерпілим в екстримальній ситуації.

Рекітські учні в Музей літератури і журналістики разом зі своїми вчителями

Три фестивальні дні промайнули непомітно. Але назавжди залишилися в пам'яті, сповнені чистим карпатським повітр'ям, дзюркотінням гірського струмочка, неповторним «м-у-у» маленьких карпатських корівок, які в цьому чудовому краї почувають себе повноправними господарями, і навіть набридливим дощиком. А ще – людською щирістю.

Скільки ж сил і неміліючих духовних джерел треба мати, щоб за шість років існування МАЛіЖ вже має власну бібліотечку, єдиний (!) в Україні Дитячий музей літератури і журналістики (за проведену роботу в даній сфері МАЛіЖ була відзначена Дипломом Міжнародного благодійного фонду «Україна 3000», головою наглядової ради якого є Катерина Михайлівна Ющенко), щомісячний літературно-мистецький журнал «Сузір'я»?! А ще – суцвіття колективних та авторських збірок творів юних обдарувань, виданих часто-густо на кошти ректора МАЛіЖ?!

Як бачите, творчій юні є чим пишатися. Але дуже прикро, що подібні заходи, є, швидше за все, не традицією, а приємним винятком, бо ж насамперед, ставлять за мету не здобуття дешевої популярності й плекання «супер-зірок», а реальну допомогу дітям з малозабезпечених родин, дітям-сиротам та постраждалим внаслідок аварії на ЧАЕС.

Велику надію покладають юні обдарування на свою творчу організацію. Тут, немов із криниці, черпаємо снагу для нових творів. А відтак пишеться легко і просто. Після завершення першого дня фестивалю написала вірш «Ватра знову запалала»:

5-fest-7

Ватра знову
Запалала,
Творчу юнь вона
Зібрала
На Коваликові
Полі,
На Карпатському
Роздоллі.
Тут і Польща,
І Полтава,
І Карпати,
Й Крим – заграва
Ватри дивної
Зігріє
Всіх, хто вірш
Писати вміє,
Хто співає,
І малює,
Рідний край
Фотографує.
І зігріє,
І освітить,
Шлях в майбутньому
Намітить.

5 fest 8

А скільки приємних переживань, вражень і сподівань закладено у закличці юної одеської поетеси Юлії Круть:

Ми веселі одесити,
України вірні діти!
Нас покликали трембіти
На «Сузір'я» – у Рекіти!

Рівняймо дружні лави,
Щоб робити добрі справи,
Щоб від наших добрих справ
Край завзятий розцвітав!

Солов'їну, калинову…
Всі ми любим рідну мову,
Ростемо для щастя й слави
Української держави!!!

5 fest 9

Що й казати? Коваликове поле – широкий простір для творчих думок. Воно вабить своєю неповторністю всіх, хто прагне не так як всі побачити світ і передати його різними й неповторними барвами. Таку спробу виявили конкурсанти із народознавчого гуртка «Калинонька» міста Теплодара Одеської області. На слова вірша «Теплодарівські вітання» колишньої вихованки гуртка Юлії Круть вони пропонують композиторам написати пісню, яку бажають виконати на наступному фестивалі.

Присвячується
з нагоди відкриття у Рекітах Моста дружби МАЛіЖ
«Україна одна. Захід і Схід – єдині!»

З Теплодара у Рекіти, у Карпатські гори,
Привезли ми вам привіти від Чорного моря
Проводжали одесити всіх нас зі сльозами,
Бо хотіли у Рекіти їхать разом з нами.

Приспів:
Вас вітають теплодарці
З міста біля моря,
Де сьогодні по-вкраїнськи
Й камбала говоре.

Дюк дивився, похилився долі головою
І просився, щоб в Карпати узяли з собою.
А ми йому відповіли: «Хотів у Карпати?!
Треба було не французьку, а вкраїнську знати!»

Приспів:
Ми веселі теплодарці
З міста біля моря,
Де сьогодні по-вкраїнськи
Й раки вже говорять!

Чорне море синє-синє й славне Закарпаття –
В нашій неньці-Україні всі ми рідні браття!
Ми «Сузір'я» молодіжне – діти України.
Наша пісня понад гори хай до сонця лине!!!

Приспів:
А ми з міста біля моря
Славні одесити,
Де медузи по-вкраїнськи
Вчаться говорити!!!

5 fest 10

Від'їжджаючи з чарівної Верховини, з собою я повезла незабутні враження від відвідин цього казкового місця, нагороди, цікаві творчі задуми, номери телефонів нових друзів, а ще – впевненість у тому, що бажаючих допомогти розправити крила юним талантам знайдеться більше. І тоді сузір'я молодих талантів засяє не тільки над Закарпаттям. Бо ж, як сказав почесний професор МАЛіЖ, народний художник України Михайло Банник, без творчості немає життя.

Олеся ВАСИЛЕНКО,
переможниця V Міжнародного фестивалю «Рекітське сузір'я - 2008»,
член МАЛіЖу, смт. Іванків, Київська область

 

ФОТОРЕПОРТАЖ

5 fest 11

Рекітчани споруджують Міст дружби

Сонячнодолинці здобули перше місце у номінації

Зустрілися добрі друзі

У Вас недостатньо прав для коментування. Заеєструйтеся або авторизуйтеся на сайті.