Creative Laboratory for Children and Youth
1 1 1 1 1 (0 Votes)

mowa poltawa

ДИВИТИСЯ / СЛУХАТИ

У Полтаві дню рідної мови 21 лютого учасники літературно-мистецької студії «Перевесло», учні групи ОГ-24 КЗ «Полтавський міський багатопрофільний ліцей №1 імені І. П. Котляревського», присвятили читання вірша М.Рильського й створили ролик, натхненно втілюючи задум автора й любов до слова українського.

За офіційними джерелами Міжнародний день рідної мови, а також Міжнародний день материнської мови (анг.International Mother Language Day) -день, який відзначають щороку 21 лютого починаючи з 2000 року. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» було оголошено на XXX сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня-17 листопада 1999 року в Парижі .

Оскільки з 6 000 розмовних мов світу близько половині загрожує зникнення, ЮНЕСКО прагне підтримувати мову як ознаку культурної належності людини. Окрім того, організація вважає, що вивчення іноземних мов та багатомовність є ключами до взаєморозуміння та взаємоповаги.

Щорічне відзначення цього дня використовується для скерування уваги на меншини з менш аніж 10 тисяч осіб, які активно розмовляють рідною мовою. Часто ці мови не передаються наступному поколінню і потрапляють у забуття. Багато мов, котрими розмовляють менше як 100 осіб, не задокументовані.

Олексій ТРОЦЬКИЙ, модератор веб-порталу МАЛіЖ

Comments  

julia_tatsynets
+2 #2 julia_tatsynets 2022-02-21 09:51
Надзвичайно гарно, щасти Вам!
shturman-inter
0 #1 shturman-inter 2022-02-21 07:40
Молодці перевесляни-мал іжани Полтави, які під керівництвом Тетяни Балагури, голови Полтавського відділення МАЛіЖ провели такий чудовий захід і створили відеоролик для журналу "Бджілка". Чекаємо нових ідей і втілення їх у життя. Щасти Вам у подальшому творчому пошуку, дорогі наші колеги!

You don`t have enough rights to comment. Sign Up or log in to the site.

CHICAGO
KYIV
BAKU
ALMATY

Comments