walentuna musi

Правління Міжнародного Центру впровадження програм ЮНЕСКО постійно цікавиться як займаються педагоги з учнями під час карантину, зокрема, у Львівській деравній хореографічній школі. За погодженням і дорученням Володимира САБОЛТИ, директора цієї школи, заслуженого діяча мистецтв України, Валентина ТАРЧИНЕЦЬ, викладач-методист вищої категорії, підготувала статтю з цього приводу під заголовком «Плюси і мінуси дистанційнго навчання», яку ми разом із ілюстраціями до неї розташовуємо на сайті Міжнародного Центру впровадження програм ЮНЕСКО.


Карантинні обмеження, пов’язані із короновірусною інфекцією, внесли суттєві корективи у мою педагогічну практику. Поділюся набутим досвідом.

Уроки музики (загальне фортепіано) зі своїми учнями (як і більшість педагогів Львівської державної хореографічної школи) проводжу в режимі онлайн. Для цього використовую ноутбук із відеокамерою. Учні, відповідно, так налаштовують свої комп'ютери, аби викладач міг чітко бачити клавіші фортепіано і руки учнів. На другий пристрій свого робочого столу – планшет, який лежить поруч із комп'ютером – діти надсилають ноти. Для кожного з учнів створюю електронні папки.

Однак не обходиться без проблем.

По-перше, час від часу ноти на планшеті «зависають» і не відкриваються. У такому випадку доводиться знову просити учнів, аби повторно надіслали ноти (вони у цьому мастаки – швидко знімкують на своїх смартфонах ноти і надсилають мені). Але чи не найбільшою проблемою виявився факт, що дехто з учнів не має вдома відповідного музичного інструменту. Саме про це довелося поговорити мені з батьками однієї учениці. І що ви думаєте? Буквально через кілька днів батьки цієї дівчинки придбали для неї піаніно.

Щоденні заняття з дітьми порадували мене зацікавленістю батьків до занять їх дітей музикою. Батьки є присутніми на уроці, уважно спостерігають за його перебігом і з приємністю слухають музичні твори у виконанні своїх дітей. Таким чином відбувається не лише зближення родинних зв'язків, але й поглиблюється взаєморозуміння батьків із вчителем.

yljana iwanziwkateruna moros

Разом з тим слід зазначити, що заняття онлайн є пов'язані зі значними психологічними і фізичними перевантаженнями (як для педагога, так і для учнів), не характерними для предмету навчання в очному режимі, адже техніка не завжди здатна забезпечити якісне відтворення: доводиться прискіпливо вслуховуватися у кожний такт, підданий технічному спотворенню, бо ж далеко не в усіх дітей є якісний інтернет, сучасна оргтехніка і практичні навички роботи на ній.

У процесі дистанційного навчання діти ретельно вивчають ноти, довідуються про композиторів, переглядають виконання музичних творів видатними українськими та зарубіжними музикантами, і це дуже позитивний момент в їх самостійній творчій роботі.

Завдяки копіткій щоденній праці мені вдалося підготувати до участі у Міжнародному конкурсі «Львів: кава і карантин - 2020» ученицю ІІІ класу Ольгу Гірняк, яка виконала цікавий музичний твір Станіслава Людкевича «Полька фраєрка», а учениця ІІ класу Наталія Мороз заграла «Марш» Роберта Шумана.

На моє прохання батьки цих дітей зняли відео, яке розташовано на медіа-ресурсі Міжнародної академії літератури і журналістики. Ці два відеосюжети вже переглянуло понад 500 відвідувачів, дехто із них написав чудові коментарі.

admin-malig 22.04.2020, 18:24:
«Що може бути краще? Коли грають діти -мовчать гармати. Отже музика у виконанні дітей до неба лине...»

shturman-inter 21.04.2020, 19:16:
«Неймовірне велике щастя слухати музику у виконанні дітей. Переглянувши відеосюжет побачив, що і доволі складні твори, діти незважаючи на свій вік, виконують на високому рівні».

MichailKot 24.04.2020, 15:02:
«Чудове виконання музичних творів. Моя оцінка - найвища 12 балів!
Бажаю педагогу Валентині Тарчинець та її вихованцям нових мистецьких і творчих успіхів, участі у громадському та творчому житті Львова».

markrk21 21.04.2020, 10:46:
«Отож бо! Не нудьгувати! Час для творчості завжди знайдете!»

Цілком погоджуюся із автором коментаря. Нудьгувати ніколи, бо всі ми захоплені творчою і педагогічної працею, на яку повсякчас націлює нас Володимир Саболта – директор Львівської державної хореографічної школи, заслужений діяч мистецтв України. Під його керівництвом та за активної участі регулярно відбуваються наради в онлайн, на яких викладачі мають можливість висловити свої міркування і колективно прийняти рішення щодо покращення дистанційного навчання.

Безперечно, воно має свої плюси, але й чимало мінусів, які я відзначила у своєму невеликому дослідженні. Твердо переконана у тому, що неможливо дистанційно поїсти, одягнутися і напитися води. Так само, як неможливо працювати над постановкою рук і способами звукодобування дистанційно, особливо, з дітьми перших класів. Безперечно, що у такій ситуації не обійтися без праці педагога з учнем наживо, бо від правильно поставлених рук буде залежати подальший успіх учня в класі музичного інструменту.

Отож, попри все, чекаю і не можу дочекатися, коли закінчиться карантин і розпочнуться заняття у Львівській державній хореографічній школі, коли я прийду у свій клас, сяду за фортепіано і вже не в онлайн, а наживо поспілкуюся з учнями, зможу предметно обговорити з ними помилки, особисто прослухати їх виконання твору та власноруч продемонструвати ті чи інші вимоги.

Заняття в режимі онлайн стали для мене, як, думаю, і для моїх колег, школою пошуків і випробувань, бо до цього часу ми не мали такої ситуації і досвіду роботи в особливих умовах. Але попри все ми виявляли наполегливість в роботі, продовжували і продовжуємо прищеплювати любов дітей до музики і до всього прекрасного, що є на нашій квітучій землі.

Валентина ТАРЧИНЕЦЬ,
викладач-методист вищої категорії Львівської державної хореографічної школи

На фото: вверху Валентина Тарчинець проводить дистанційний урок з музики; зліва Уляна Іванців, учениця першого класу Львівської державної хореографічної школи на уроці музики, Катерина Мороз, учениця другого класу Львівської державної хореографічної школи за фортепіано зі своєю мамою Галиною.    

ЧИКАГО
КИЇВ
БАКУ
АЛМАТИ

Новини МЦВП ЮНЕСКО

ingbert st odun

Двері було відкрито для всіх Die Tür stand allen offe nim Rathaus

29 лютого 2024


У  мерії німецького міста Занкт-Інгберта

Символічно, що у день другої річниці збройного нападу...

golod kkk zero

Заново історію не переписати...

27 листопада 2023

У єврейському Центрі Кракова, минулої неділі, 26 листопада ц.р відбулася публічна лекція-...

volontery kolp 5

Na szczególne podziękowania ze strony Ukrainy i Ukraińców zasługują

04 жовтня 2023

Wsdziec! Дивіться!

Fundacja Dzieła Kolpinga w Polsce i koordynator projektu „Solidarni z...